Okamžitá šošovica


Poznáte to asi mnohí – času je málo a zrazu treba jesť. Čo si dať, aby to bolo aspoň trocha zdravé, sýte a pritom aby človek nepribral? Plus – aby po obede nebol stravník ospalý, ako po parených buchtách. Mám riešenie podobne jednoduché, ako sú tie nezdravé a presolené polievky Vifon. Ale môj recepis je sýtejší a zdravší.
Neviem, či mám lenivosť na varenie vrodenú geneticky, alebo je to nejaké infekčné ochorenie (epidemicky veľa ľudí tým trpí), faktom ale je, že sa mi variť veru nechce. A sú aj dni, kedy sa nedá prerušiť prácu a ísť sa postaviť do kuchynky čo i len na pár minút. V takých dňoch môžete použiť môj obľúbený recept. Je brutálne jednoduchý. Brutálnejšie, než Nikita.
Pri tomto recepte je potrebné jediné – myslieť logicky. To znamená, že už ráno, keď cupkáte do práce, môžete si odvodiť, že okolo obeda udrie hlad. Preto si kúpite zopár kúskov zeleniny a jednu šošovicu. Ak nemáte, kúpte si aj ľanový olej, dostať ho v predajniach s racionálnou výživou. Nič iné nepotrebujete. Fakt.
Šošovicu je dobré pred varením prebrať, bývajú v nej skalky. Na skalke si môžete zlomiť zub, takže radšej ich krotko povyberajte, je to práca na pár sekúnd. Zabudnite na všetko, čo o šošovici viete od starej mamy. Ak sa vám zabudnúť nepodarí, tak radu o namáčaní šošovice s prehľadom ignorujte. Pamätajte na zásadu pri snahe o netučnenie: čím tvrdšie jedlo, tým lepšie. Rozvarené sa rýchlejšie trávi a to sa nehodí.

Varenie

Postup je žalostne jednoduchý:
  1. V ľubovoľnom hrnci (hrnčeku) dajte zovrieť vodu.
  2. Do nej nasypte poctivú hrsť šošovice.
  3. Počkajte, kým voda znova zovrie.
  4. Teraz môžete vypnúť plyn, alebo elektriku.
  5. Odstúpte.
Posledným bodom vás nechcem pasovať do funkcie bývalých ministrov. Proste odíďte z kuchyne na pol hodinku. Ak varíte v malom hrnčeku, asi bude potrebné šošovicu nechať vrieť zo dve – tri minútky. Vo väčšom hrnci sa teplo udrží dlhšie. Nakoniec ju sceďte, vodu z nej nepotrebujete. (Gazdiné ju môžu využiť na polievku.)
Potom, ako vychladne, šošovica je uvarená. Podľa vašej ľubochuti ju môžete podávaťstudenú, alebo si ju ešte zohrejte. Mne najviac chutí v izbovej teplote. Teraz už stačí niekde získať kus starej koľajnice, zatrieskať na ňu a polopríčetne ziapať:

Obéééd!

Aj obedovanie má svoju záväznú postupnosť, ktorú treba dodržať.
  1. Najprv zjedzte zeleninu. Trebárs 3 – 4 paradajky. Alebo jeden kaleráb. Alebo hlavu šalátu. Alebo niečo iné, čo máte, asi tak 300 – 400 gramov. Pokojne môžete miešať, trebárs trocha rajčín, pol kalerábu, trocha kapusty, nejaká mrkva…
  2. Potom si dajte jeden menší glg ľanového oleja. (Asi tak za veľkú a hlbokú polievkovú lyžicu.)
  3. Potom zjedzte šošovicu. Stačí asi toľko, čo by ste nabrali do jednej hrsti, objemovo tak asi do jeden a pol deci. Jedzte nenáhlivo, dôkladne požujte.
  4. Potom vypite asi 3 deci čistej vody. Nie bublinkovatej, ani sladkej malinovky.
  5. Hotovo, ste obžratí.
(Kto drží tvrdú redukčnú diétu, zníži dávkovanie asi na polovicu, toto sú množstvá pre normálneho človeka, ktorý nechce pribrať, ale nesnaží sa nejako zvlášť chudnúť)
Zaručujem vám, že po takomto relatívne malom jedle budete úplne na doraz nasýtení. Až tak, že ani pohľad na krémeš vás nedonúti, aby ste ešte niečo tlačili. Pocit príjemnej a hlavne úplnej sýtosti potrvá veľmi dlho, minimálne 2 hodiny, možno viac. Pritom totojedlo nemá vysoký glykemický index, takže môžete ďalej čulo pracovať (alebo sazabávať) bez toho, aby ste po obede museli z posledných síl do seba naliať obligátnu kávu, aby ste nezaspali.
K ľanovému oleju: kto ho nepoznáte, je to dosť chuťou hnusný olej, preto je asi najlepšie vyžblnkať ho do seba naraz a čo najrýchlejšie, nech to máte čím skôr za sebou. Ľanový olej obsahuje veľa omega – 3 mastných kyselín, čo je niečo, čo v organizme veľmi súrne potrebujeme. Ak je čerstvý a neskazený, má chuť trocha po rybacine. Uchovávajte ho v chlade a v tme, inak sa rýchlo skazí.
K soli: Áno, dobre vidíte, ak v recepte nevidíte soľ. Načo do seba pumpovať sodík? Ak to považujete za nevyhnutné, prisoľte si, ale zdravšie je bežať bez soli. Posoľte si radšej niečo iné, čo sa naozaj nedá jesť s chuťou bez soli. Trebárs ryžu, ak ju teda niekedy štopete. :-)
Rasca: Niektoré gazdiné ku vareniu šošovice odporúčajú frknúť aj zopár semienok rasce, vraj to zlepší trávenie, či čo. Neviem, ja na to vždy zabudnem. Polovička to varieva s rascou a rozdiel som zatiaľ nepobadal, takže do receptu som rascu nezaradil.
A takto to vyzerá, na obrázku je asi tak jedna porcia. Akurát ten olej by nebolo dobrým nápadom vychlípať celý… :-) Inak super recept, nie? Minimum riadov, žiadne varenie a dá sa to jesť. Okoštujte, budete spokojní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára